Morgen start de Week tegen Eenzaamheid. Een uitgelezen moment voor Risk Factory Limburg-Noord om ons nieuwe scenario ‘Terug in de Tijd’ te lanceren, waarin senioren ontdekken wat ze nú al kunnen doen om de kans op eenzaamheid in de toekomst te verkleinen.
Jan Slagter, aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en Directeur van Omroep Max, was vanavond samen met Marc van Caldenberg (Gedeputeerde bij de Provincie Limburg voor o.a. Sociale Agenda en Sport) en Natasja van Montfoort (Adjunct Directeur Publieke Gezondheid) bij ons te gast om dit scenario op een feestelijke wijze te openen.
“Ik krijg heel vaak post van mensen die eenzaam zijn en mij hun verhaal toevertrouwen, dat lees ik dan met tranen in mijn ogen.” Vertelt Jan Slagter. “Het is ontzettend schrijnend dat zoveel mensen in Nederland eenzaam zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat we niet alleen tijdens de Week tegen Eenzaamheid hier aandacht voor hebben, maar dat we ook de rest van het jaar ons hiervoor inzetten. Dat vind ik sterk aan het concept van de Risk Factory. Ze sluiten met hun scenario’s aan bij de belevingswereld van senioren, net als wij bij Omroep MAX. Naast onze programma’s creëren we verschillende ontmoetingsplekken zoals MAX Meeting Point en Café MAX (initiatief van de Stichting MAX Maakt Ontmoeting Mogelijk), waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Deze zijn een groot succes. Ik draag graag mijn steentje bij om eenzaamheid terug te dringen want niemand mag alleen zijn.”
Terug in de tijd…
In het scenario ‘Terug in de Tijd’ werpen senioren een blik op de toekomst en zien ze hoe eenzaamheid bij een leeftijdgenoot kan ontstaan door een of meerdere verlieservaringen. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je partner of baan, maar ook bijvoorbeeld het verliezen van je mobiliteit door een medische aandoening. Zulke verlieservaringen zijn vaak met elkaar verweven en kunnen ervoor zorgen dat iemands sociale netwerk afneemt. Dit is een van de manieren waarop eenzaamheid kan ontstaan.
Volgens Gedeputeerde Marc van Caldenberg is het een belangrijk thema dat ook hoog op zijn agenda staat. “Met ons nieuwe coalitieakkoord ‘Elke Limburger telt’ willen we extra aandacht besteden aan eenzaamheid onder jongeren en ouderen. ‘Terug in de Tijd’ is een initiatief dat daar nauw aan raakt, want het creëert bewustzijn over eenzaamheid in jouw directe omgeving, maar misschien nog wel belangrijker is om te leren hoe je de kans op eenzaamheid voor jezelf kunt verkleinen. En daar zet dit scenario op in. Je werpt een blik op jouw mogelijke toekomst, om vervolgens ‘terug in de tijd’, naar het heden te gaan. Om te bedenken wat je nu kunt doen om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen.”
Het zet je aan het denken
Tijdens de lancering beleefde een groep senioren van KBO Limburg het scenario ‘Terug in de Tijd’ voor de eerste keer. Ber Mertens, een van de deelnemers, blikt terug: “Ik moet toegeven dat ik hier nog nooit eerder zo over na heb gedacht. Ik voel me nog fit en heb genoeg contacten met vrienden en familie in mijn omgeving. Dus als ik hoor over eenzaamheid bij leeftijdsgenoten, denkt ik al gauw, dit overkomt mij toch niet. Maar het heeft me toch echt wel aan het denken gezet...”
Gevoelens van eenzaamheid onder senioren komen vaker voor dan je zou denken. “Van de senioren in Limburg-Noord voelt 51% zich (wel eens) eenzaam”, aldus Natasja van Montfoort. “1 op de 20 senioren voelt zich zelfs zeer ernstig eenzaam. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Daarom ben ik enorm trots dat we samen met verschillende partners dit prachtige scenario hebben ontwikkeld, om dit thema nog meer bespreekbaar te maken.”
In gesprek over verlies
“Binnen de Risk Factory spelen we graag in op actuele maatschappelijke thema’s. We zijn erg trots dat we dit belangrijke thema kunnen aanbieden aan de senioren die bij ons op bezoek komen.”, vertelt programmamanager Risk Factory, Nick Boersma. “Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op een moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.”
De ontwikkeling van het scenario ‘Terug in de Tijd’ kwam tot stand in samenwerking met ervaringsdeskundigen, de GGD, inhoudsexperts op het gebied van eenzaamheid, gemeenten en gedragsexperts.