Mobiele menu

Risk Factory wint Bromvliegaward

15 november 2023

We zien en horen jullie denken: Bromvliegaward, wat is dat? Het is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door BNR Nieuwsradio voor een kleine verandering met grote impact. Luisteraars mochten initiatieven aanmelden en de jury koos de winnaar. Dit jaar is de Risk Factory uit tientallen inzendingen als winnaar gekozen. Risk Factory Twente nam de bromvlieg namens de drie Risk Factory's in ontvangst.

π–πšπšπ«π¨π¦ 𝐝𝐞 𝐧𝐚𝐚𝐦 𝐛𝐫𝐨𝐦𝐯π₯𝐒𝐞𝐠?

Of het nu gaat over je (on)gezonde keuzes in de supermarkt, je positie aan de onderhandelingstafel of beslissingen in het verkeer: kleine en onopvallende factoren in je omgeving bepalen onbewust wat je doet. De bekendste gedragsbeΓ―nvloeding is de bromvlieg: dat geschilderde vliegje dat mannen vaak aantreffen in het urinoir. Als een klein schietschijfje zorgt het ervoor dat mannen een stuk trefzekerder plassen. Hierdoor wordt er minder gemorst en dat scheelt weer in de schoonmaakkosten. Die vlieg verandert effectief gedrag.

π–πšπšπ«π¨π¦ 𝐑𝐒𝐬𝐀 π…πšπœπ­π¨π«π²? 

Risk Factory past geen 'bromvlieg' maar wel andere gedragsbeΓ―nvloeding technieken succesvol toe in het belevingscentrum. De jury vond de toepasbaarheid groot omdat we ons op zowel schoolkinderen als senioren richten. Met realistische en interactieve scenario’s, zoals brandgevaar, phishing of cyberpesten, verkeersveiligheid, groepsdruk, 112 bellen en (positieve) gezondheid, ervaren ze (on)gezondheid en (on)veiligheid Γ©n leren ze hoe te handelen. Wat de jury helemaal overtuigde, was dat het effect ervan maanden later nog meetbaar was. Een mooie opsteker om trots op te zijn.

Bekijk hier de uitzending van BNR Nieuwsradio: uitzending winnaar Bromvlieg award