Mobiele menu

Houd uw hoofd koel

14 april 2020

Het coronavirus beheerst op dit moment het nieuws en deels ook ons leven. De huidige ontwikkelingen raken ons allemaal. Dit betekent dat ook de Risk Factory gesloten is, waardoor het helaas niet mogelijk is om bezoekers te ontvangen. 

Normaal gesproken kunnen groep 7-8 basisschoolleerlingen en senioren in de Risk Factory allerlei scenario’s beleven, onder andere over gezondheid, internetveiligheid en brandveiligheid. Toch willen ouderen ook in deze periode graag extra ondersteunen. Vanuit de Risk Factory hebben we, gebaseerd op onze scenario’s, een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Houd uw hoofd koel

Hoe houdt u het hoofd koel gedurende deze spannende periode? Er zijn een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat u deze coronacrisis zo goed mogelijk doorkomt. Het is heel begrijpelijk dat dit soms moeilijk is, zeker als u tot de risicogroep behoort.

Hierbij een paar tips die u daarbij kunnen helpen:

  1. Zorg voor structuur. Probeer een dagelijks ritme aan te houden. Ontbijt op een vast moment en ga op een normaal tijdstip naar bed.
  2. Laat u niet gek maken door de hoeveelheid aan nieuws. Op de hoogte blijven is goed, maar zorg ervoor dat u niet continu bezig bent met het lezen of opzoeken van nieuws rondom het coronavirus.
  3. Neem als u thuiswerkt genoeg pauze om even in de tuin een luchtje te scheppen of een gezonde lunch te maken.
  4. Zorg dat je in beweging blijft. Maak dagelijks een korte wandeling, probeer bijvoorbeeld yoga uit of zoek op het internet naar andere manieren om thuis in beweging te blijven. Sporten is niet alleen lichamelijk goed, maar ook geestelijk!
  5. Probeer elke dag te ontspannen door middel van ontspanningsoefeningen. Deze kunnen u helpen om in deze hectische tijd écht even tot rust te komen.
  6. Hou een telefonisch of digitaal koffiemomentje met vriend(inn)en of familie. Zo kunt u toch in contact blijven met dierbaren. Dit kan via Skype, FaceTime, WhatsApp videobellen of gewoon telefonisch.
  7. Probeer zo min mogelijk te piekeren. Dit is natuurlijk niet makkelijk, maar piekeren kost veel energie en hiermee kom je vaak niet verder. Laat het los, je hebt te weinig invloed op de huidige situatie. Probeer er het beste van te maken!

Internetveiligheid: let op phishing

Het is altijd belangrijk om goed op uw internetveiligheid te letten, maar zeker ook nú. Criminelen maken namelijk misbruik van het coronavirus. In valse e-mails bieden zij namens uw bank bijvoorbeeld een antibacteriële betaalpas aan of vragen ze om uw bank app opnieuw te installeren. Let goed op en klik niet op de link in deze e-mail of het sms-bericht. Deze berichten komen vaak niet van uw bank. Twijfelt u? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met uw bank.

Ook komen criminelen soms aan de deur om zogenaamd te testen of u het coronavirus heeft, om boodschappen voor u te doen of uw bankzaken te regelen. Zij proberen daarbij uw betaalpas en pincode te krijgen. Trap hier niet in en geef nooit uw betaalpas af. Twijfelt u? Bel dan met een familielid om de situatie te toetsen of accepteer dan alleen hulp van bekenden.

Nóóit doen:

  • Je betaalpas opsturen of afgeven
  • De pincode van je betaalpas doorgeven of online invullen
  • Een betaalverzoek van een onbekende afzender betalen

Voor meer tips, kijk eens op de website van de politie.

Brandveiligheid

Door alle maatregelen rondom het coronavirus, bent u waarschijnlijk meer thuis dan normaal. Des te belangrijk om goed te letten op de brandveiligheid in uw woning. Op de website van de brandweer onder het kopje ‘veiligheid thuis’ vindt u een aantal tips over het voorkomen van brand, het vroegtijdig signaleren (rookmelder) van brand en over vluchten bij brand.